Feenstra

Een situatie waarbij er een inhurende partij een POC heeft opgezet die ineens diende als Productie omgeving. De afdeling marketing was hier maar wat blij mee. Voor Feenstra zelf en dan met name voor het bi-team was dit een nachtmerrie toen de inhurende partij besloot elders een uitdaging te zoeken. Er was weinig tot niets beschreven en het systeem ververste elke dag de data rond een uur of 10 in de ochtend.

De rapportages werden elke dag voorzien van nieuwe data

Er was behoefte aan 1 documentatie en 2 kennis van de oplossing ten einde de oplossing in house te realiseren met de medewerkers van Feenstra zelf met ondersteuning van externe medewerkers. Het vervelende met dit soort oplossingen is dat wanneer er wijzigingsverzoeken komen vanuit de organisatie het erg lang duurt om inzichtelijk te krijgen waar een en ander aangepast dient te worden.

Bi Wooning heeft het team kennis laten maken met Kimball modellering op een dusdanige wijze dat de medewerkers zelf in staat zijn om het dimensionele model samen te stellen. Verder heeft Bi Wooning de aanwezige POC door middel van reverse engineering in kaart gebracht. Het betrof hier een oplossing in de Cloud waarbij er gebruik werd gemaakt van Databricks in combinatie met een data Lake Warehouse (Bronze-Silver-Gold)

Na analyse is duidelijk geworden dat men naar een Synapse wilde met Analyse Services in plaats van Databricks. Na een POC opgezet te hebben voor de Analyse Services bleek niet alleen dat deze erg duur is maar ook onnodig waarbij de beslissing is genomen de Power bi rapportages rechtstreeks te baseren op het datamodel gemaakt door Synapse.